A hasmenés és a szájon át történő rehidrálás

A hasmenésre és a szájon át történő rehidrálásra vonatkozó kérdések

Miért okoz a hasmenés óriási gazdasági veszteséget?

A hasmenéssel összefüggő gazdasági veszteségek a gyógykezelés és a vizsgálat költségeiből, az elmaradt súlygyarapodásból, a munka- és technológiai költségek növekedéséből, valamint az elhullások miatti tevődnek össze. A hasmenés gyakran megnyitja az utat a másodlagos fertőzések előtt is.

Melyek a borjak nem fertőző természetű hasmenésének legfőbb okai?

A nem megfelelő itatási technikák és borjúnevelési gyakorlat fontos szerepet játszik a hasmenés kialakulásában.

Például az etetésenként adott túl kevés vagy túl sok tej vagy tejpótló tápszer, a túl meleg vagy túl hideg folyadékok itatása, a tejpótló helytelen tárolása vagy összekeverése, a ketrecek vagy állások nem megfelelő higiéniája és a huzat egyaránt elősegíti a hasmenés kialakulását. Az újszülött borjak föcstejjel (kolosztrummal) való optimális ellátása különösen fontos.

Mely kórokozók a borjúhasmenés legfontosabb fertőző okai?

A borjak hasmenésének kialakulásában szerepet játszó legfontosabb kórokozók a rotavírusok és a coronavírusok, a baktériumok közül az Escherichia coli (E. coli) és a Salmonella fajok, az egysejtű paraziták közül pedig a cryptosporidiumok és a kokcidiumok.

Mit jelent az „ozmotikus hasmenés”?

Ozmotikus hasmenés alakul ki például rotavírusokkal vagy coronavírusokkal történő fertőződés esetén. A tápanyagok bélből való felszívódásáért a bélnyálkahártya bolyhainak csúcsai a felelősek. A rotavírusok és a coronavírusok a bélbolyhok csúcsait pusztítják el, így a tápanyagok ozmotikus aktivitással rendelkező részecskék formájában a bélben maradnak, a bél lumenébe pedig víz áramlik ki („ozmotikus diffúzió”).

Mit jelent a „szekréciós hasmenés”?

Szekréciós hasmenés alakul ki például E. coli baktériumokkal történő fertőzés esetén. Az enterotoxikus E. coli baktériumok a kloridionok béllumenbe való erőteljes szekréciójához vezetnek. Az elektroneutralitás fenntartása érdekében a kloridionokat nátriumionok követik. A kialakuló ozmotikus grádiens eredményeképpen növekvő mennyiségű víz áramlik a bél lumenébe, és így jön létre a „szekréciós hasmenésnek” nevezett jelenség.

Mely életkorban alakul ki a borjakban leggyakrabban hasmenés?

A borjak újszülött korban és az élet első négy hetében különösen fogékonyak a hasmenés kialakulására. Míg az E. coli fertőzések elsősorban az élet első hetében fordulnak elő, a rotavírusok és a coronavírusok által előidézett hasmenés a második és harmadik élethét során a leggyakoribb. A cryptosporidiumok az első és a negyedik élethét között idéznek elő hasmenést, míg az Eimeria-fajok (kokcidiumok) rendszerint csak háromhetes kor után rendelkeznek kóroktani jelentőséggel borjakban.

Melyek a hasmenés legfontosabb klinikai tünetei?

A hasmenés legnyilvánvalóbb tünete a bélsárürítés fokozott gyakorisága és nagyobb mennyiségű bélsár ürítése. Súlyos esetekben a borjak akár testsúlyuk 10%-át is elveszíthetik a vízszerűen híg bélsár ürítése következtében. 2

A borjú egészsége szempontjából azonban jóval nagyobb jelentőségűek a bélsárürítés fokozódásának a következményei.

Mi az a négy probléma, amely a hasmenéses borjak esetében fellép?

A szervezet számára a legnagyobb problémát a súlyos hasmenés esetén fellépő alábbi nagy veszteségek jelentik:

Kiszáradás (vízveszteség)

Elektrolit-veszteség

Metabolikus acidózis (hiperaciditás)

Energiaveszteség

Hogyan határozható meg klinikai vizsgálattal egy hasmenéses borjú kiszáradásának mértéke?

A kiszáradás a borjú általános állapotát is rontja. A kiszáradás mértékének becslése a következők értékelése alapján lehetséges: a borjú állva maradási képessége, a szem besüppedése, a bőr turgora (a nyak bőrének ráncba emelésével) és a bőr hőmérséklete.

Mit jelent a metabolikus acidózis?

A metabolikus acidózis a vér „hiperaciditása” (túlzott savassága), vagyis a vér pH értékének anyagcsere-eredetű csökkenése. Az acidózist elsősorban a pufferanyagok – különösen a bikarbonát – mennyiségének csökkenése okozza.

A vér normális pH-ja 7,28 és 7,40 között van. Ha a pH ezen a tartományon kívül esik, ez számos anyagcsere-folyamatra – így az enzimek aktivitására – is káros hatással lehet.

Miért ártalmas az elektrolit-veszteség a borjú számára?

Az elektrolitok olyan anyagok, amelyek vizes oldatban képesek vezetni az elektromos áramot. A szervezetben való megoszlásuk érzékeny egyensúlyt alkot, amely a szervezet sok fontos biokémiai folyamatának az alapja. Az elektrolit-egyensúly szempontjából legfontosabb elektrolitok a nátrium- (Na+), a kálium- (K+) és magnézium- (Mg+) ionok mint pozitív töltésű részecskék (kationok), valamint a klorid- (Cl–) és a bikarbonát- (HCO3–) ionok mint negatív töltésű részecskék (anionok).

Miért fontos a nátrium a szervezet számára szájon át történő rehidráció esetén?

A kiszáradt borjak esetében a nátrium rendkívül fontos az elektrolit-egyensúly helyreállítása szempontjából. A nátrium azáltal segíti elő a folyadékpótlást, hogy az ozmózis elve alapján vizet vonz maga után a sejtbe. Emellett a nátrium részt vesz a glükóz szállításában: a glükózt a bélhámsejtekbe juttatva biztosítja az energiaellátást.

Miért fontos a bikarbonát-felvétel a hasmenéses, kiszáradt borjak esetében?

A bikarbonát a vér sav-bázis egyensúlyának fenntartásában szerepet játszó legfontosabb puffer. A hasmenéses, acidózisos borjakban a bikarbonát közömbösíti a vérben feleslegben jelen lévő savakat.

Mennyire jelentős a hasmenéses borjak energiahiánya?

Az újszülött borjaknak különösen jó minőségű táplálékra van szükségük. A viszonylag kis testsúlyukhoz képest nagy testfelületük miatt metabolikus sebességük nagyon nagy. Emellett nagyon nagy növekedési eréllyel rendelkeznek. A tej nagyon sajátos módon elégíti ki a borjak jó minőségű táplálék iránti igényeit. Nagyon sok energiát, fehérjét és számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz. Az újszülött borjú emésztőcsatornájának enzimei kizárólag a tej emésztésére „rendezkedtek be”, és a kérődzőkre jellemző előgyomrok csak a születés után néhány héttel fejlődnek ki teljesen. A hasmenés a nélkülözhetetlen tápanyagok csökkent felszívódásához vezet ugyanabban az időben, amikor a borjú energiaszükséglete nagy. Ez magyarázza, hogy miért olyan fontos a hasmenéses borjak energia-felvétele.

Mit jelent az oki terápia?

Az oki terápia a betegség okának kiküszöbölését jelenti, vagyis például egy fertőző betegség esetében a kórokozók eltávolítását. Ennek előfeltétele, hogy ismerjük a betegség okát.

Mit jelent a tüneti kezelés hasmenés esetén?

A hasmenés tüneti kezelésének le kell küzdenie a hasmenés következményeit, amelyek súlyosan rontják a borjú egészségi állapotát. A kiszáradás megszüntetésére folyadékbevitelre van szükség (ezt rehidrációs terápiának nevezik). Ha a borjú még képes inni, a rehidrációs terápiát szájon át kell alkalmazni, egyébként pedig intravénás infúzió formájában.

Az elvesztett elektrolitokat az elektrolit-egyensúly helyreállítása érdekében pótolni kell. Az energia biztosítása különösen fontos, mivel a borjú anyagcseréjét ilyenkor egy katabolikus állapot jellemzi. Optimális esetben a tejjel való táplálást is fenntartják. Nagyon fontos a – gyakran életveszélyes állapotot okozó – metabolikus acidózis ellensúlyozása megfelelő pufferanyagok adásával.

Mit jelent és mennyire fontos az orális rehidráló terápia?

Az ideális orális rehidráló terápia pontosan megfelel a fent leírt tüneti kezelésnek, és lehetővé teszi a hasmenés következményeinek egyszerű és hatásos leküzdését.

Miért nem elég tejet itatni a borjúval a folyadékok és az elektrolitok pótlására?

A teljes tej elegendő elektrolitot és pufferanyagot tartalmaz az egészséges borjak szokásos szükségleteinek kielégítéséhez, de a hasmenés miatt bekövetkezett veszteségeket nem képes ellensúlyozni. Emiatt – a betegség súlyosságától függően – a rehidráló italok nélkülözhetetlenek.

Miért van szükség tej itatására is, ha egy szájon át adható rehidráló oldat képes ellensúlyozni a hasmenés miatti veszteségeket?

A rehidráló italnak a lehető legtöbb energiát kell tartalmaznia annak érdekében, hogy a hasmenéses borjak növekedése ne álljon le, illetve hogy a borjak ne veszítsenek súlyukból. A rehidráló ital ezért rendszerint glükózt tartalmaz. Mivel a glükóz ozmotikus aktivitással rendelkezik, a rehidráló ital csak korlátozott mennyiségű glükózt tartalmazhat. Ha ugyanis az ital túl nagy koncentrációban tartalmaz glükózt, a vérből víz fog a bél lumenébe áramlani, ami tovább súlyosbítja a hasmenést.

A fentiek miatt a hasmenéses borjaknak természetes energiaforrásként továbbra is kell tejet adni. A tejben lévő tápanyagok akkor is fel tudnak szívódni, ha a bélhám már károsodott. Ezért a hasmenéses borjak nem szükségszerűen veszítenek súlyukból, sőt súlyuk a hasmenés ellenére még gyarapodhat is, ha továbbra is itatnak velük tejet.

Az elektrolit-italok miért nem bikarbonátot tartalmaznak pufferanyagként?

Jelenleg a leggyakrabban használt puffer a bikarbonát. A bikarbonátnak azonban közvetlen pufferhatása van, vagyis az oltógyomor – kívánatos – savas miliőjében emeli meg a pH-t. Ez a pH-változás a tejoltó enzim inaktiválódását eredményezi, ezáltal megakadályozza a kazein kicsapódását és meggátolja a tejnek a tejoltó enzim által előidézett alvadását. Alvadás nélkül a tej nehezebben emészthető, és ennek eredményeképpen hasmenés alakulhat ki. Bikarbonátot tartalmazó elektrolit-italokat ezért nem szabad tejjel együtt vagy a tejjel összekeverve itatni.

Milyen előnyei vannak az acetátnak a bikarbonáthoz képest?

A szervezet anyagcsere-folyamatai során az acetát a bikarbonát előanyaga (prekurzora). Ez azt jelenti, hogy az acetát – miután az állat felveszi azt – először bikarbonáttá alakul a májban.

Az acetát így anélkül nyújtja a szervezet saját pufferének – a bikarbonátnak – az ideális hatását, hogy a gyomorban a pH-érték nemkívánatos emelkedését idézné elő.

Az acetát így nem gátolja a tejoltó enzim által előidézett alvadást, emellett fennmarad a savas gyomortartalom szervezetet védő baktericid hatása is.

Mi a Glutellac?

A Glutellac egy vény nélkül vásárolható, orális rehidráló italként alkalmazott táplálék-kiegészítő. Mivel nem gyógyszerkészítmény, hanem a takarmányokra vonatkozó szabályozás alá tartozik, törzskönyvi bejegyzése nem kötelező. A helyes mezőgazdasági gyakorlat szellemében azonban a készítmény törzskönyvi bejegyzése ajánlott.

Melyek az elektrolitok és a pufferanyagok ajánlott dózisai a szájon át adandó rehidráló ital egy literére vonatkoztatva, és milyen mennyiségeket tartalmaznak a Glutellac-os italok?

Mit jelent az SID érték?

Az SID (erős ion különbség) érték a rehidráló italok pufferkapacitását fejezi ki. Kiszámítása a következőképpen történik:

mmol Na+ + mmol K+ – mmol Cl– = mmol (SID) pufferanyagok

Hogyan kell kimérni és alkalmazni a Glutellac készítményt?

A Glutellac 50 ml-es törhetetlen ampullákban kerül forgalomba. Egy ampulla Glutellac pontosan megfelel egy egyszeri itatásra szolgáló adagnak. Egy ampulla tartalmát egyszerűen hozzá kell adni a tejhez, a tejpótló tápszerhez vagy – kívánság szerint – az ivóvízhez.

Milyen előnyei vannak a Glutellac készítménynek?

A Glutellac kielégíti a modern orális rehidráló italokkal szemben támasztott összes követelményt. Összetétele megfelel a legutóbbi tudományos ismereteknek. Különleges előnye, hogy a Glutellac közvetlenül hozzáadható a tejhez. Az acetát mint pufferanyag nem befolyásolja hátrányosan a tej emésztését. A hatékonyság nézőpontjából elmondható, hogy a Glutellac rendkívül gyakorlatiasan alkalmazható és hatásos. Az ampullák mindig kéznél tarthatók, könnyen kinyithatók, és egy ampulla pontosan egy itatáshoz szükséges mennyiséget tartalmaz. A Glutellac készítménnyel kiegészített tejet a borjak nagyon szívesen elfogyasztják.

Adható-e a Glutellac közvetlenül a borjak szájába?

Elméletileg a Glutellac közvetlenül a borjak szájába is adható. Biztosítani kell azonban, hogy a borjú a Glutellac felvétele után azonnal legalább egy italadagnak megfelelő folyadékot vegyen fel. Ha ez nem így történik, a rendkívül tömény oldat az ozmotikus nyomás következtében még súlyosbíthatja is a borjak kiszáradását, vagy életveszélyes sómérgezést eredményezhet.

Milyen gyakran és milyen hosszú ideig kell adni a Glutellac készítményt?

A Glutellac készítményt az első tünetek megjelenése után azonnal naponta kétszer kell a borjaknak adni a tejhez keverve. A kezelés időtartama a hasmenés fennállásának időtartamától függ, rendszerint 1–7 nap. Kérjük, tartsák szem előtt, hogy a Glutellac nem közvetlenül hat a hasmenésre. Semmilyen körülmények között nem szabad abbahagyni a Glutellac adását akkor sem, ha nem tapasztalják a hasmenéses tünetek javulását! Ebben az esetben ajánlatos az állatorvos tanácsát kérni.

Szívesen elfogadják-e a borjak a Glutellac készítményt?

A Glutellac készítményt a borjak nagyon szívesen elfogyasztják függetlenül attól, hogy azt tejhez, tejpótló tápszerhez vagy ivóvízhez keverve adják-e.

Miért fordul elő esetenként színváltozás a Glutellac készítmény adása esetén?

A frissen elkészített Glutellac gyakorlatilag színtelen (mint a víz)

Tárolás esetén (általában körülbelül egy év után) megváltozik a színe: sárgás színű lesz (mint egy vizeletminta vagy mint a hígított almalé).

Ez a jelenség normális és elkerülhetetlen, mivel:

A Glutellac glükózt tartalmaz (ami energiát szolgáltat és fontos szerepet játszik a bélben zajló iontranszportban)

A glükóz sók (magas koncentrációban való) jelenlétében reakcióba lép, és karamellé alakul (a karamell az az anyag, amitől például a sütemények megbarnulnak a sütés során)

Ez a folyamat egy kicsit gyorsabban játszódik le, ha a készítményt sötétben tárolják

Ez a reakció/színváltozás egyáltalán nem rontja a készítmény minőségét, összetételét, hatékonyságát, ízét és más tulajdonságait.

Mit mond a www.wikipedia.org a karamellről?

A karamell nevű élelmiszer-színezék olyan különböző barnás színű anyagok keveréke, amelyek a keményítőt vagy cukrot tartalmazó élelmiszerek hevítésekor keletkeznek. Hasonló színek keletkeznek a sütés vagy a pörkölés során is (Maillard-reakció).

A karamellizálódási folyamat közben a szénhidrátokat – például a cukrot, a szőlőcukrot vagy az inverz cukrot – 120–150 °C hőmérsékletre hevítik. Esetenként reagenseket (katalizátorokat) is alkalmaznak a reakció gyorsítása érdekében, a hűtés folyamán pedig erős savakat adnak a reakcióelegyhez. Ennek eredményeképpen olyan barnás-fekete színezőanyagok keletkeznek, amelyek keserű ízűek és az égett cukoréhoz hasonló szagúak.

A különböző karamelleket – karamell (E 150 vagy E 150a), szulfitos karamell (E 150b), ammóniás karamell (E 150c), ammónium-szulfitos karamell (E 150 d) – az alkalmazott reagens alapján osztályozzák.

A karamellt felhasználják alkoholos italok – például whisky vagy az alkopopnak nevezett készen kapható koktélok –, valamint dzsemek, kolbászok, felhasználásra kész szószok, ecet és cukrászsütemények készítésénél. A fogyasztók megtévesztésének elkerülése érdekében azonban a karamellt nem szabad használni bizonyos élelmiszerek színezőanyagaként (például a kenyér esetében, mivel ebben az esetben a barna szín téves képet nyújtana arról, hogy milyen arányban tartalmaz a kenyér teljes kiőrlésű lisztet).

Talált termékek: gyümölcsös müzli (E 150c), balzsamecet és kólák (E 150d).

A karamellt biztonságosnak tekintik, és használatára nincs meghatározva felső határérték („quantum satis” = „nincs meghatározva maximális szint”).

Hogyan kell kiszámítani az „erős ion különbség” (SID) értékét a Glutellac esetében?

Ehhez ismernünk kell a készítmény összetételét és a nátrium, a kálium és a klorid moláris súlyát.

Tartalom (%) Moláris súly

Na+ 7,1 23 g/mol

Ka+ 2,6 39,1 g/mol

Cl– 5,3 35,45 g/mol

A német jogszabályok szerint az elektrolitok mennyiségét súlyszázalékban (w%) kell megadni. A mmol/L érték kiszámításához ismernünk kell a térfogatszázalékban kifejezett értéket.

A Glutellac súlysűrűsége = 1,307

1 ampulla Glutellac (= 50 mL) készítményt 2 L vízhez adnak hozzá

A fent említett Glutellac–víz keverék 1 L-ében lévő, mmol-ban kifejezett Na+ koncentráció kiszámítása

(50 ml × 0,071) / 23 g/mol × 1000/2 = 77,1739 mmol/L

77,1739 mmol/L × 1,307 = 100,8663 mmol/l 7

A Glutellac–víz keverék 1 L-ében lévő, mmol-ban kifejezett K+ koncentráció kiszámítása

(50 ml × 0,026) / 39,1 g/mol × 1000/2 = 16,624 mmol/L

16,624 mmol/L × 1,307 = 21,7276 mmol/l

A Glutellac–víz keverék 1 L-ében lévő, mmol-ban kifejezett Cl– koncentráció kiszámítása

(50 ml × 0,053) / 35,45 g/mol × 1000/2 = 37,3766 mmol/L

37,3766 mmol/L × 1,307 = 48,8512 mmol/l

A Glutellac–víz keverék 1 L-ében lévő SID (erős ion különbség) kiszámítása

100 ml/L + 21 mmol/L – 48 mmol/L = 73 mmol/L

Közzétéve: Kategória: Aktuális

Programnaptár

Videó