Bárány kokcidiózis

Mi a kokcidiózis?

A juh kokcidiózis a juhok bélbetegsége, amelyet az Eimeria fajok közé tartozó egysejtű paraziták idéznek elő. A juhokban előforduló 15 Eimeria faj közül a legnagyobb kórokozó képességű és fontosságú fajok juhok esetében az Eimeria crandallis és az Eimeria ovinoidalis .

Milyen gyakori a kokcidiózis Magyarországon?

A Bayer Állategészségügy 2009. év márciusa óta az ország egész területéről, összesen 121 juhászatból beérkezett kevert bélsárminta alapján elmondható, hogy minden vizsgált juhászat a patogén fajok valamelyikével fertőzött.

Milyen korú bárányokat érint leginkább a betegség?

A kokcidiózis főleg a 3 hónaposnál fiatalabb állatokon okoz látható tüneteket , mert az idősebb állatoknál immunitás alakul ki a kórokozóval szemben. A kokcidiózis tünetei a bárányok születése utáni 2 hétben már jelentkezhetnek.

Hogyan terjed a fertőzés?

Az állatok a sporulált oocystákkal szennyezett ivóvíz vagy takarmány elfogyasztása útján fertőződnek . A kokcidiumok fejlődési ciklusa két szakaszból áll, egy exogén és egy endogén fázisból. Az exogén fázis a gazdaállat szervezetén kívül, a környezetben zajlik le, ezt a szakaszt az oocysták sporulációjának nevezik. A gazdaállat szervezetén belül zajló endogén fázis során a parazita a vastagbél bélhámsejtekben számos sokszorozódási folyamaton (ivaros és ivartalan fázisok) megy át. A sporulálatlan oocysták a juhok bélsarával a környezetbe ürülnek. A sejten belüli szaporodási fázisok miatt súlyosan károsodik az állatok bélnyálkahártyája.

Milyen tényezők befolyásolják a kártételt és a klinikai tünetek megjelenésének erősségét?

Egyedi jellemzők:

- a bárányok immunológiai állapota,

- tápláltsági állapot,

Stressz faktorok:

- tartás, választás, szállítás, kedvezőtlen időjárás, takarmányváltás, egyéb betegségek, kezelések),

Fertőzött környezet:

- kedvezőtlen környezeti tényezők (pl. nedves alom, évszak jelentősége)

- a felvett sporulált oocysták száma, a fertőzöttség mértéke

- más kórokozók okozta fertőzöttség (egysejtű, vírus, baktérium),

Állatok kora:

- A kokcidiózis főleg a 3 hónaposnál fiatalabb állatokon okoz látható

tüneteket, mert az idősebb állatoknál immunitás alakul ki a kórokozóval szemben.

A prepatens időszak (a sporulált oocysták szájon át való felvétele és az oocysta-ürítés megindulása között eltelt idő) az Eimeria crandallis esetében 15-20 nap , az Eimeria ovinoidalis esetében pedig 12-15 nap.

Milyen tünetekkel járhat a kokcidiózis?

A kokcidiózis tünetei gyakran enyhék (szubklinikai kokcidiózis), ilyenkor enyhe vagy hullámokban jelentkező hasmenés és szétnövés tapasztalható.

Amikor a fertőzött állatok látható tüneteket mutatnak, akkor már a bélnyálkahártya károsodása megtörtént.

Súlyos fertőzöttség esetén a betegség leggyakoribb tünetei (klinikai kokcidiózis), a vízszerű vagy véres hasmenés, láz, étvágytalanság, hasi fájdalom, gyenge súlygyarapodás vagy fogyás, vérszegénység, gyapjú károsodás és akár elhullás is előfordulhat.

Milyen gazdasági kártételekkel járhat a kokcidiózis

A bélnyálkahártya-károsodás miatt kialakuló hasmenés, valamint bélbeli felszívódási és kiválasztási zavarok miatt:

romlik a takarmányértékesítésük + takarmány költség

csökken a testtömeg-gyarapodásuk + hosszabb elkészülési idő

kedvező feltételek alakulnak ki más kórokozóknak + gyógyszerköltség

elhullás + bevételkiesés

Mikor gyanakodjon a kokcidiózisra?

Ha 2-12 hetes bárányai hasmenésben szenvednek?

Ha a hasmenést antibiotikum-kezeléssel nem lehet megállítani?

Ha a bárányok gyengén fejlődnek és étvágytalanok?

Ha a kezdetben egyöntetű állomány szétnőtt?

Hogyan lehet a telep fertőzöttségét megállapítani?

Hívja a Bayer Állategészségügyet (06 80 201 399) és vegye igénybe az ingyenes laboratóriumi vizsgálat lehetőségét a fertőzöttség és a nyájban jelen lévő kokcidium fajok megállapítására.

Hogyan kell bélsármintát venni?

A mintavételi dobozban található 10 tégelyekbe kevert mintát kell szedni (legalább 3-4 különböző báránytól származó bélsárminta). Lehetőleg hasmenéses báránytól származó bélsarat tartalmazzanak a minták. A bélsárminták a 2 hetesnél nem fiatalabb és a 2 hónapnál nem idősebb bárányoktól. A "Bélsármintavételi adatlapot" olvashatóan és értelemszerűen ki kell tölteni. A mintavételi edényt 2/3-ig szabad megtölteni és a mintát 5 napon belül a Szent István Egyetem, Parazitológiai és Állattani tanszékére el kell juttatni. A mintavételi edény címkéjén fel kell tüntetni a tégelyszámot.

Laboratórium címe: Szent István Egyetem, Parazitológiai és Állattani tanszék, 1078 Bp., István utca 2.

Hogyan védekezhet a kokcidiózis ellen?

A legjobb védekezési módszer az állományszintű, még a látható tünetek megjelenése előtti gyógyszeres kezelés, amikor még a bélnyálkahártya károsodás nem történt meg.

Közzétéve: Kategória: Aktuális

Programnaptár

Videó