Coliform tőgygyulladás

Coliform mastitis

Mit jelent a coliform mastitis?

Az E. coli mastitis egy klasszikus sürgősség . Főleg a nyári hónapokban az akut lázas coliform mastitis esetek száma megnő. Az egyik tejelválasztástól a következőig a hőmérséklet 42C°-ig nő, a tőgy forró és duzzadt lesz, a tejmennyiség drámaian lecsökken és a tej állaga vízszerűvé válik. A tehén nem táplálkozik többé, a bendője bezárul, szemei becsukódnak és a tehén gyakran nem tud felemelkedni fekvő pozícióból. Különösen a magas termelékenységű állatok a legérintettebbek.

Mit kell tenni, ha figyelmeztető jelek észlelhetők?

Attól a pillanattól, amint felismeri a tüneteket, az óra el kezd ketyegni. Csak sürgős állatorvosi beavatkozás sal lehet a nagy károsodást elkerülni és a tehenet megmenteni.

Hol és mikor lép fel és mi a gazdasági jelentősége?

Az E. coli baktériumok az egész világon elterjesztették ezt a betegséget. Az

összes mastitis több mint 50%-ában az E. coli vagy a coliform kórokozók a bűnösök. Különösen borjazás idején a tehén immunvédekezése gyenge, így megkönnyítve az E. coli dolgát. Ezen körülmények között a fertőzés lefolyása sokkal súlyosabb, mint a laktáció későbbi fázisaiban.

Egy E. coli mastitis költségét 160-500 közé teszik. A kezelés költségei eltörpülnek a terápia alatti tejveszteséghez és a laktáció idejére csak lassan helyreálló tejtermelés miatti kieséshez képest. Az érintett tehenek 7-14%-a életével fizet az E. coli támadásnak, további 20%-ot pedig két hónapon belül lemészárolnak a fertőződöttség után, a gyenge felépülés miatt.

A coliform mastitis korai stádiumában a tej nyálkás állagú

Súlyos heveny tőgygyulladás, amely részben vérzéses, részben gennyes-elhalásos jellegű. Az egész tőgynegyed pangásos, bővérű és duzzadt. A tejmirigy szekrétuma elvesztette tejszerű jellegét, vízszerűvé és véressé vált

Honnan ered az E. coli?

A coliform mastitis egy környezeti mastitis , amelyet a trágya, a környezet, az alom és a tehenek fekhelye (a nyüvek és a legyek szintén hordozók) tartalmaz, innen bejutnak a tőgy csatornába, ez a fertőzés útja. A Streptococcus uberis egy másik környezeti mastitist okozó kórokozó. Ragályos mastitis felléphet úgy is, hogy a kórokozót az egyik tehénről a másikra a fejő felszereléssel viszik át (bimbóra, tőgyre). Az ilyen mastitist tipikusan a Staphylococcus aureus ,Sc. agalactiae és a Sc. dysgalactiae okozza.

Mi az E.coli és mi teszi azt ennyire veszélyessé?

Az E. coli a normál bélflóra része , a coliform baktérium csoportba tartozik, mint a Klebsiella spp ., a Salmonella spp., a Proteus és a Citrobacter spp . A festődésük következtében gram-negatív baktériumokként is emlegetik őket.

A gram-negatív baktériumoknak van egy jellegzetes veszélyes tulajdonságuk : a

sejtfaluk endotoxinokat ( lipopoliszaccharidoknak LPS-nek is hívják) termel.

Lévén mérgező anyagok, ezeknek széleskörű károsító hatásuk van. Termelésük emelkedik, ha a baktériumot stresszhatás éri, felszabadulásuk emelkedik a baktérium megsérülésekor.

Gátolják a szervezet immunvédekezesét már egy órával a fertőzés után és teljesen leállítják azt két óra eltelt ével

Magas lázat okoznak

A gyulladt szövetet hosszútávon károsítják és megrongálják

Szepszist és akár fatális kimenetelű sokkot okozhatnak

Melyek a rizikófaktorok és mire kell figyelni?

A coliform mastitis kifejlődésének sok ismert rizikófaktora van, a környezeti tényezők, amelyek a gyakoriságért felelősek és a tehéntől függő tényezők, amelyek a súlyosságért felelősek.

Legyengült immunrendszer a borjazás környékén

Alacsony szomatikus sejtszám pl. <50000/ml

A tőgy és a bimbók szennyezettsége

Nyitott bimbócsatorna, a bimbó és a bimbócsatorna sérülése

A bimbócsatorna szűkülete (nehézkes tejelválasztás)

Anyagcsere rendellenességek

Szennyezett fejő felszerelés

Koszos istálló és fekhely , nem higiénikus alom (faborotválás!)

Melyek a célzott terápia formái?

Magas lázzal és klinikai tünetekkel járó akut estekben antiinfektív terápia javallt ,

Mi a szisztémás kezelés haszna? amely megsemmisíti a felelős baktériumokat és, amilyen gyorsan csak lehet, megelőzi az endotoxinok káros hatásait. A gyakori tej kiürítés szintén segíthet a baktériumok eltávolításában.

Ez a lehetőség tőgy-injektoros helyi kezeléssel nem elérhető. Továbbá a helyi adagolás révén nem jut el szükségszerűen a hatóanyag a fertőzött területekre a súlyos gyulladás és a duzzadás miatt. A bimbócsatorna megsértése és további baktériumok bejuttatás újabb rizikótényező lehet. A szisztémás terápiának (a véráramba való bejuttatásnak) nincsenek ilyen hátrányai, a jelenlegi szakmai vélemények szerint ez a választandó kezelési mód a klinikai tünetekkel járó tőgyfertőzések esetében.

Melyek a lehetséges adjuváns terápiák?

Gyulladáscsökkentők, mint a flunixin és a meloxicam

Folyamatos elektrolit infúzió

Oxytocin indukálta tejelválasztás

Visszaállító kezelés tonikumokkal

Milyen megelőző lépéseket tehetünk?

Az E. coli mastitis elleni védőoltás csak korlátozottan alkalmazható , mert nem előzi meg a fertőzést, bizonyos körülmények között is csak csökkenti a klinikai lefolyást .

A környezettel való összefüggése miatt az E. coli mastitis elsősorban higiénés probléma . Ezért a fő cél a baktériumok tőgyre jutásának a csökkentése és az E. coli behatolásának a megelőzése.

A tőgy, az istálló és a fejőhelység higiénéje , a légy- és nyűirtás a megelőzés elemei. A táplálás és a szállás optimalizálása biztosítják az immunrendszer épségét és a tőgy helyi védekezését . A 100000-150000/ml között szomatikus sejtszám egy tenyésztési elvárás kell legyen.

Közzétéve: Kategória: Aktuális

Programnaptár

Videó