A bárány kokcidiózisról

1. Mi a kokcidiózis?

A juh kokcidiózis a juhok bélbetegsége, amelyet az Eimeria fajok közé tartozó egysejtű paraziták idéznek elő. A juhokban előforduló 15 Eimeria faj közül a legnagyobb kórokozó képességű és fontosságú fajok juhok esetében az Eimeria crandallis és az Eimeria ovinoidalis.

2. Milyen gyakori a kokcidiózis Magyarországon?

A Bayer Állategészségügy 2009. év márciusa óta az ország egész területéről, összesen 121 juhászatból beérkezett kevert bélsárminta alapján elmondható, hogy minden vizsgált juhászat a patogén fajok valamelyikével fertőzött

3. Milyen korú bárányokat érint leginkább a betegség?

A kokcidiózis főleg a 3 hónaposnál fiatalabb állatokon okoz látható tüneteket, mert az idősebb állatoknál immunitás alakul ki a kórokozóval szemben. A kokcidiózis tünetei a bárányok születése utáni 2 hétben már jelentkezhetnek.

4. Hogyan terjed a fertőzés?

Az állatok a sporulált oocystákkal szennyezett ivóvíz vagy takarmány elfogyasztása útján fertőződnek. A kokcidiumok fejlődési ciklusa két szakaszból áll, egy exogén és egy endogén fázisból. Az exogén fázis a gazdaállat szervezetén kívül, a környezetben zajlik le, ezt a szakaszt „az oocysták sporulációjának” nevezik. A gazdaállat szervezetén belül zajló endogén fázis során a parazita a vastagbél bélhámsejtekben számos sokszorozódási folyamaton (ivaros és ivartalan fázisok) megy át. A sporulálatlan oocysták a juhok bélsarával a környezetbe ürülnek. A sejten belüli szaporodási fázisok miatt súlyosan károsodik az állatok bélnyálkahártyája.

Kokcidiózis fertőzöttség Magyarországon

Az Eimeria crandalis és E. ovinoidalis fajok által okozott kokcidiózisban a bélnyálkahártya károsodás miatt romlik a bárányok takarmány-értékesítése és testtömeg-gyarapodása. Az általános egészségügyi állapot romlása miatt, megnőhet a bárányok más fertőző betegségek iránti fogékonysága és ezek kezeléséhez kapcsolódó gyógyszerköltség is. A bárányok szétnőnek ezzel további nehézségeket okozva.

Közzétéve: Kategória: Belső élősködők elleni védekezés

Programnaptár

Videó