Bogdán Éva: A szopós malacok Glutellac® Piglet takarmány-kiegészítővel történő rendszeres kezelése csökkenti a malacok elhullási arányát

A sertéstartásban a nyereségesség növelésének egyik legfontosabb feltétele a szopós- és a választott malacok között a nevelés során bekövetkező közvetlen és közvetett veszteségek megelőzése. A szájon át adható rehidráló oldatokat (ORS) rendszerint a hasmenéses almok vagy egyedi malacok kezelésére alkalmazzák. Az itt ismertetett vizsgálat célja azonban annak a tanulmányozása volt, hogy egy ORD rendszeres adagolása milyen hatással van az egészséges szopósmalacok napi súlygyarapodására és elhullási arányára üzemi körülmények között.

Glutellac® Piglet - Egyszerű. Praktikus. Hatékony.

A Glutellac® kielégíti a malacoknak adható rehidráló italokkal szemben támasztott követelményt.

A Glutellac® készítményt kimondottan a malacok igényeinek megfelelően fejlesztették ki. Jó íze miatt a malacok szívesen fogyasztják.

Bogdán Éva: Malacok hasmenése

Okai, klinikai tünetei, kezelése

Közös hajlamosító tényezők:

  •     nagyszámú kórokozó felvétele
  •     elégtelen kolosztrális immunitás
  •     rossz fiaztatói higiénia


Hasonló klinikai tünetek:

  •     hasmenés
  •     fejlődésben való visszamaradás, elhullás
  •     testtömegbeli szóródás
  •     alacsony választási testtömeg

Dr. Biksi Imre: Szopós malacok egyes enterális megbetegedéseinek kórjelzése

A szopós malacok hasmenéses megbetegedései napjainkban is jelentős veszteséget okoznak kis- és nagyüzemi sertésállományokban egyaránt. A veszteségek egy része természetszerűen a malacok elhullásából adódik, sokkal nagyobb azonban az a kár, amit a malacok fejlődésében való visszamaradása, az alacsonyabb választási testtömeg, az adott csoport többnyire a vágásig megmaradó “szétnövése” okoz.

Közzétéve: Kategória: Bakteriális fertőzések

Programnaptár

Videó