Egy kézi méroműszer alkalmazása a tehenek szubklinikai ketózisának kimutatására

Huseyin Voyvoda* és Hasan Erdogan

Department of Internal Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, Adnan Menderes University, PK 17, 09016 Aydin, Turkey [Adnan Menderes Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Belgyógyászati Tanszék, PK 17, 09016 Aydin, Törökország]

2010 Elsevier Ltd. Minden jog fenntartva.

Az Optium Xceed a humán gyógyászatban alkalmazott új kézi méromuszer a vér béta-hibroxibutirát- (BHBA) és glükóz-koncentrációjának mérésére. E vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a kézi méroműszer alkalmazásával nyert BHBA- és glükóz-eredményeket az egy laboratóriumi módszerrel kapott értékekkel, és értékelje, hogy a kézi méroműszer mennyire jól alkalmazható istállópróbaként a tejelő tehenek szubklinikai ketózisának diagnosztizálásában. Összesen 87, klinikailag egészséges holstein-fríz tehenektől az ellés utáni 5. és 60. nap közötti időszakban vett vérmintát elemeztünk.

J. Dairy Sci. 92: 1-7., doi: 10.3168/jds.2008-1795

Š American Dairy Science Association, 2009
 
A tejelő tehenek szubklinikai ketózisának kimutatására szolgáló elektronikus istállópróba értékelése

M. Iwersen, U. Falkenberg, R. Voigtsberger, D. Forderung and W. Heuwieser1,2

Szaporodásbiológiai Klinika, Állatorvos-tudományi Kar, Berlini Szabadegyetem, 14163 Berlin, Németország]

E vizsgálat célja az volt, hogy meghatározza egy, a béta-hidroxivajsav (béta-hidroxibutirát, BHBA) mérésére szolgáló elektronikus kézi méroműszer (Precision Xtra) diagnosztikai teljesítőképességét tejelő tehenekben. A specifikus célok között szerepelt az elektronikus BHBA-mérő eszközzel mért értékek összehasonlítása a vérsavó fotometriás módszerrel meghatározott BHBA-koncentrációival és két gyakran használt kémiai istállópróbával (Ketostix, Ketolac) kapott eredményekkel, valamint a mérés pontosságának értékelése egy 35 vizsgáló személy bevonásával végzett üzemi vizsgálat során. Az 1. kísérlet során gyűjtött 196 vérminta közül 17 (8,7%) tartalmazott ?1200 lmol/liter vér BHBA-t, 10 vérminta (5,1%) pedig ?1400 lmol/liter vér BHBA-t. A Pearson-féle korrelációs koefficiensek minden teszt esetében erősen szignifikánsak voltak.

A szubklinikai ketózis előfordulásának vizsgálata magyarországi tehenészetekben

A szerzők vizsgálataik során hazai tejtermelő tehenészetekben mérték fel a szubklinikai ketózis előfordulási gyakoriságát. 29 különböző gazdaságban, minden helyszínen 10-10 állattól vettek vérmintát, melyet a helyszínen értékeltek. A mintavételek során minden állat a várható ellés előtti 7 napon belül, ill. az ellés után 14 napon belül volt. A vizsgálatok során 294 állatból vettek a farokvénából vért, melyben a béta-hidroxi vajsav (BHB) szintjét a helyszínen mérték egy hordozható készülék segítségével (Precision Xtra, Abbot Laboratories). Az állatok 12,9%-ából lehetett a határértéknél magasabb BHB szinteket mérni.

Közzétéve: Kategória: Anyagforgalmi betegségek

Programnaptár

Videó