Az állati termékek jövőjéről tanácskoztak a világ legnagyobb agrárminiszter-találkozóján

A berlini Zöld Hét egyben a világ legnagyobb agrárdiplomáciai eseménye is. A kiállítás pénteki nyitónapját követően, szombaton 69 ország agrárminisztere tanácskozott zárt ajtók mögött: az idén az állattartás jövőjét járták körül.

Az élelmiszertermelés és a mezőgazdaság világszintű találkozóját (Global Forum for Food and Agriculture, GFFA) minden évben a berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) egyik kísérőrendezvényeként tartják, az idei már a tizedik alkalom volt. A német szövetségi élelmezésügyi és agrárminisztérium társszervezésében megvalósuló fórum témájául mindig valamilyen világszintű aktualitást választanak a rendezők, és lehetőséget adnak a politikai, a gazdasági és tudományos élet szereplőinek, valamint a civileknek, hogy eszmét cseréljenek a kérdésben. A háromnapos eseménysor csúcsa a szombati agrárminiszter-találkozó.

A 69 agrárminiszter által képviselt országok igen széles skálán foglalnak helyet az állattartás és az állatitermék-előállítás helyzetének tekintetében (is), ezt jól tükrözi a fórum megállapításait összefoglaló kommüniké, ellenben megkíséreltek egy közös, mindenki által vállalható álláspontot kialakítani arról, hogy mindenkinek érdeke a fenntartható, felelős, ugyanakkor versenyképes állattartás.

„Tudatában vagyunk, hogy a világ számos régiójában az éhezés és a szegénység a tét, és a különféle állattartási megoldásaikon tömegek élelmezése múlik. Tudjuk, hogy milyen különbségek vannak világszinten az élelemhez való hozzáférés, valamint az állattartási rendszerek között” – szögezik le a miniszterek egyebek között.

Ugyanakkor amellett sem mennek el, hogy az állattartás jelentősen kihat a környezetre – a talaj, a víz és a levegő minőségére egyaránt –, és hozzájárulhat a klímaváltozást előidőző faktorokhoz. Az állati eredetű termékek iránti kereslet viszont folyamatosan nőni fog – húzzák alá.

Közzétéve: Kategória: Sertés,Marha,Baromfi,Juh,Méh

Programnaptár

Videó