Az egyéni gazdaságok növelték részesedésüket a teljes hitelállományból

Az egyéni agrárgazdálkodóknál a bővülést elsősorban az MFB-NHP Földhitel hitelprogram, valamint az alacsony kamatláb mozgatta. Az agráriumban elsősorban a beruházási és a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek domináltak.

Az egyéni gazdaságok hitelállománya egyaránt nőtt a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, míg a társas vállalkozásoknál csupán a feldolgozók banki forrásállománya emelkedett – írta a Világgazdaság az AKI pénzügyi hírlevele alapján.

A mezőgazdaságban 76,5 milliárd, az élelmiszeriparban pedig 2,9 milliárd forinttal emelkedett 2017 harmadik negyedévében az egyéni gazdaságok hitelállománya az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Ezzel a mezőgazdasági és élelmiszeripari egyéni gazdaságok hitelei az előző negyedévhez képest 5,2 százalékkal, 336,1 milliárd forintra bővültek a tavalyi harmadik negyedévben.

Az egyéni gazdaságok növelték részesedésüket a teljes hitelállományból. Míg ugyanis e vállalkozói kör 161,9 milliárd forint értékű hitelei 18,1 százalékos részesedést tettek ki 2016 harmadik negyedévében az agrárgazdaság teljes 895,8 milliárd forintos hitelállományából, addig egy évvel később az arány 32,8 százalékra nőtt. Így a tavaly szeptember végén 1025,3 milliárd forintra emelkedett teljes hitelállományból már 336,1 milliárd forint volt az egyéni gazdálkodóknál, és 689,2 milliárd a társas vállalkozásoknál.

Közzétéve: Kategória: Sertés,Marha,Baromfi,Juh

Programnaptár

Videó