Így alakult a hazai és európai tejpiaci helyzet

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célja a magyar tejágazat fejlődése, a magyar tejpiaci szereplők eredményes működése, a tejtermelésből és tejfeldolgozásból élő valamennyi gazdálkodó és munkavállaló érdekeinek védelme, valamint a magyar fogyasztók hosszútávon is megfizethető és folyamatosan magas minőségű tejjel és tejtermékkel történő ellátása.

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig, vagy a nyerstejtől a késztermékéig jelen lévő, az elmúlt időszak általános költségnövekedésből eredő feszültségek rendezése - írja közleményében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Az olaszországi azonnali (spot) tej ára 2019 júliusában átszámítva 140 Ft/kg. Ez az ár jelentősen magasabb az ismert májusi havi hazai felvásárlási (98 Ft/kg) és a kiviteli (90 Ft/kg) árnál egyaránt. Az idei első 7 hónap azonnali árának átlaga 19%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az utolsó 3 hónap alatt az áremelkedés 30%-ot meghaladó volt. Az olaszországi fölözött spot tej ár 2019. július közepén átszámítva 79 Ft/kg, amely ár több mint 70%-kal haladja meg a 3 hónappal korábbi, áprilisi árat. Az idei első 7 hónap átlaga 80%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezen csalogató külpiaci árak miatt a hazai nyerstej árualap megvédéséhez, itthon tartásához a termékpálya mindannyi szereplőjének összefogása szükséges.

Közzétéve: Kategória: Juh

Programnaptár

Videó