Komoly veszély a madárinfluenza

Közép-Európában ismét felütötte a fejét a madárinfluenza, ami az afrikai sertéspestissel együtt jelentősen veszélyezteti az állatállományokat. A betegségek rohamosan terjednek, annak ellenére, hogy a helyi hatóságok mindent megtesznek a megfékezésük érdekében. Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában is nagyszabású állatvédelmi intézkedéseket hoznak az állatállományok megvédése érdekében.

Lengyelországban december végén jelezte az illetékes élelmiszer-hatóság a betegség felbukkanását, ott egy pulykatartó telepen jelent meg a madárinfluenza legagresszívebb törzse, a H5N8 egyik altípusa. Emiatt több ezer szárnyast kellett elpusztítani a kelet-lengyelországi gazdaságokban. Szlovákiában nem sokkal ezt követően jelent meg a vírus, bár január elején szerencsére még csak egyetlen háztáji állományban mutatták ki, a Nyitrától pár kilométerre fekvő Üzbégen (Zbehy), ahol 22 baromfit tartottak egy háztáji gazdaságban. A gazda három elhullást jelentett a hivatalnak, és emiatt az egész állományt felszámolta. Az állat-egészségügyi felügyelet illetékesei elvégezték a szükséges fertőtlenítést a gazdaságban.

Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy

a hatóságok néhány kilométeres körzetben kiviteli korlátozást vezettek be élő baromfira, baromfihúsra és tojásra. Az influenza azonban – a regionális határokat nem ismerve – másutt is felütötte már a fejét Szlovákiában,

például a Nagyszombati járás Cífer községében. Ezúttal is egy háztáji gazdaságban jelentkezett a kór, jelentette be Daniel Hrežík, a szaktárca kommunikációs munkatársa. A miniszter ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a betegség valamennyi V4-országban veszélyt jelent.

Közzétéve: Kategória: Baromfi

Programnaptár

Videó