Nem minden tej, ami annak látszik

Egyre több valótlan vád éri a tejtermelőket és -feldolgozókat az állatvédők és a klímaaktivisták részéről, akik gyakran felelőtlenül, mindennemű kutatómunka elvégzése nélkül tesznek nyilatkozatokat, jelentetnek meg álhíreket vagy közölnek blogbejegyzéseket, amelyekkel sokat ártanak a szakmának. Az eredmény, hogy sok fogyasztó bizalma megrendül az állattenyésztésben, és más termékekhez fordulnak. Akárcsak a hús helyettesítésére a műhúsok, a tej esetében a növényi tejek (helyesen megnevezve növényi italok) jelentek meg alternatív lehetőségként.

Megdöbbenve olvastuk a www.tudatosvasarlo.hu weboldalán egy 2019 szeptemberében ezzel a címmel megjelent cikket: „Tehén- vagy növényi tej: melyikkel ártunk kevesebbet a Földnek?”, mely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült. Mint kiderült ez a cikk nem az első, a Tej Terméktanács évek óta küzd a hasonló anyagok megjelenése ellen.

FONTOS A PONTOS MEGNEVEZÉS

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a növényi alapú termékeket italoknak szükséges nevezni, hiszen a tej az emlősállatok (jelen esetben szarvasmarha, kecske, juh) tejmirigyének szekrétuma, amely eredendően ugyan az utódok táplálását szolgálja, de több ezer éve már az ember fontos élelme is.

Közzétéve: Kategória: Marha,Egyéb

Programnaptár

Videó