Teljesítménycélok a közös agrárpolitikában

Hasonló területek kapnak majd támogatást a 2020 utáni KAP-ból, viszont még mindig csak találgatások vannak, hogy mekkora lesz a büdzsé, hiszen a Brexit, a migrációs válság, a védelem komolyan befolyásolhatják.

Ha a tagállamok vállalják, ahogy már a magyar kormány is megtette az ígéretét, hogy több befizetésük lesz, akkor a költségvetés nagyságrendileg nem változik. A kiosztásban, viszont mindenképp lesznek változások.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár egy szakmai rendezvényen beszámolt a hétfői Európai Uniós mezőgazdasági tanácsülésről, amelyen a Bizottság több fontos közleményt is elfogadott. Ezek értelmében kiderült, hogy biztosan működni fog a 2020 utáni támogatási rendszer, tehát 2019 nyarán már pontosan tudni fogják a gazdálkodók, hogy milyen rendszerben fognak dolgozni. Eldőlt az is, hogy a 2020 utáni Magyarországra jutó támogatás mértékét a „Külső kiegyenlítés” rendszere nem fogja csökkenteni.

Az Európai Parlament novemberben közzétett közleményében a KAP megreformálásáról beszél; megerősíti a közvetlen kifizetések és a két pillér fenntartását, viszont nagyobb összhang megteremtését szorgalmazva más uniós szakpolitikákkal, többek között a kereskedelem, a migráció, a kutatás, az éghajlatváltozás vagy a fenntartható fejlődés terén. Vagyis, minden támogatott pályázatnak valamilyen célt kell majd szolgálnia, és ezt a Bizottság szigorúan ellenőriztetni is fogja. Figyelembe kell venni a jogszerűségi és szabályszerűségi előírások teljes betartását is, megbízható teljesítményellenőrzési és értékelési keretek, illetve szilárd alapokon nyugvó elszámoltathatósági és ellenőrzési eljárások kellenek.

Az Európai Számvevőszék szerint némely vonatkozó intézkedés célja nem egyértelmű, ezért a célkitűzéseket számszerűsíteni kell az eredményekre és a hatásokra vonatkozóan.

Közzétéve: Kategória: Egyéb

Programnaptár

Videó