Vízválasztóhoz ért a magyar juhágazat

A következő 5 év vízválasztó lesz a magyar juhtenyésztésben, hiszen évtizedek óta alig, sőt visszafejlődő ágazatról beszélünk, amely nagyon távol esik az élvonalat képviselő országok juhtartóinak teljesítményétől. Ha most nem lépünk gyorsan és határozottan, akkor néhány éven belül nem lesz számottevő a magyar ágazat.

Amikor nagy hittel és bizalommal, pozitív jövőképpel beléptünk az Európai Unióba, tudtuk, hogy az új szabályozás, a több támogatás, a korlátlan piaci lehetőségek mellett nő a verseny, ezért növelni kell a termelés szintjét és jelentősen javítani kell a minőséget. Az EU lényegéből fakad, hogy az ágazati versenyben, országtól függetlenül, a jó termelők járnak jól, a közepesek helyzete nem javul, a gyengék pedig vegetálnak vagy tönkremennek. Hittük azonban, hogy a nemzetközi piacok még jobban kinyílnak, a több támogatás mellett könnyebb lesz hozzájutni a tudáshoz, a genetikai forrásokhoz és az új technológiákhoz.

Már kezdetben létrejöttek és hatékonyan működtek a szabályozás jogi alapjai, szervezetei, mechanizmusai: piac, termelés, minősítés, harmonizált jövedelemelosztás. A minőségbiztosítás és a gazdaság fehéredése is sokat segített a rendszer működtetésében.

Közzétéve: Kategória: Juh

Programnaptár

Videó